ma
di
wo
do
vr
za
zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

Over MANA

Over Het Expertisecentrum

Vertrekkende van de hedendaagse Vlaamse realiteit die divers, multicultureel en multireligieus is, wenst MANA het samen leven tussen verschillende groepen te bewerkstelligen via het aanbieden van correcte informatie op maat.

 
Diverse actoren in de brede samenleving, zoals het middenveld, onderwijs, culturele sector, media en beleidskringen zijn vragende partij naar meer informatie over islam en moslims in Vlaanderen. Ook moslims hebben behoefte aan kennis dat aansluit bij hun dagelijks leven als moslim in een niet-islamitische omgeving.
 
De functie als aanspreekpunt zal MANA invullen via het verzamelen, ontsluiten, produceren en verspreiden van kennis over islamitische cultuuruitingen enerzijds en door het bewerkstelligen van debat en dialoog anderzijds.

Met islamitische cultuuruitingen maken we het onderscheid tussen islam als maatschappelijke en culturele realiteit en islam als religie. Het centrum richt zich op de maatschappelijk-culturele dimensie en laat zich niet uit over theologische kwesties. Met cultuuruitingen wordt verstaan de kunsten, het materieel en immaterieel erfgoed en de diverse uitingsvormen van islam en moslims als historisch en maatschappelijk gegeven in Vlaanderen.
 
Als publiek beoogt het expertisecentrum zowel moslims als niet-moslims. Verschillende actoren in het maatschappelijk veld gaande van het verenigingsleven, het onderwijs, de culturele sector, media en beleid zijn doelgroepen van MANA. In de interactie met de moslimgemeenschappen in Vlaanderen houdt MANA rekening met de interne diversiteit. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar de ‘minderheidsgroepen’ zoals jongeren en vrouwen.

Naast de verzameling van bestaande informatie en de ontsluiting van reeds aanwezige kennis over islamitische cultuuruitingen en islamitisch erfgoed, heeft MANA bijzondere aandacht voor productie van nieuwe kennis rond drie centrale assen.
 
De interne diversiteit van de moslimgemeenschappen naar confessie, gender, etno-nationale identificatie, generatie vormt een eerste inhoudelijke rode draad van de werking. Een tweede pijler vormt de geschiedenis en cultuur van de moslimaanwezigheid, hierbij inbegrepen het islamitisch erfgoed. En tenslotte zal het centrum een inhoudelijke bijdrage leveren aangaande representatie van moslims in Vlaanderen en de weerslag ervan op de publieke opinie en het publieke debat.

Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


17 januari 2018
الأربعاء 29 ربيع الثاني 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks