ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

De snelweg naar Damascus

Norah KarroucheDe canonkeuze van Norah Karrouch

Wie aan erfgoed denkt, beeldt zich meestal iets tastbaars in. Soms is dat vervat in materiaal, dan weer in een verhaal. Dat maakt ze vatbaar voor herinnering. In de achtste eeuw liet een zekere Ibn al-Walid als kalief in Damascus een moskee bouwen die nog steeds tot de belangrijkste religieuze plekken van de islamitische wereld behoort. Maar laat dat nu vooral een historische toevalstreffer zijn. De Omayyaden-moskee is immers architecturaal ook een pareltje. Ik spendeerde er afgelopen zomer een volledige namiddag in de schaduw van de galerijen. Gewoon, wat rondhangen en naar de mensen en de dingen rondom mij te kijken. De vloerstenen op het binnenplein waren loeiheet die tijd van het jaar. Daar kan zelfs de Mezqita van Cordoba niet aan tippen.

Eerder dan als een lieu de mémoire denk ik terug aan die magische plaats in het centrum van Damascus als een lieu de bricolage waar heidense, christelijke en islamitische bouwlagen en tradities moeiteloos hun drieduizend jaar oude gedeelde, maar ook verdeelde, drang naar samen- en overgang tussen het hier en nu, en het ginds en later, overstijgen.

Wie de Omayyaden-moskee bezoekt, raad ik aan deze best te verlaten langs de noordkant, en met de Bab al-Amara in de rug, langs de overblijfselen van de zuilen van de Romeinse Jupiter-tempel, de laatste toeristische soek door te lopen. Je kan uiteindelijk niet anders dan uitkomen op die vreselijke ringweg die, net zoals in iedere grootstad, altijd veel te snel beslag legt op het verhaal dat zich afspeelt binnenin de stad. In Damascus doet dat troosteloze einde echter niets af aan de ontmoeting binnen in de lieu de bricolage en de ervaring die je daar nog deelde met ronddwalende lokale gelovigen en van her en der komende religieuze en cultuurtoeristen. Daarvan blijft meer dan een foto alleen over.

Norah Karrouche is als historica verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Terug naar het canonoverzichtCheck onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


24 november 2017
الجمعة 06 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks