ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

Niemandsland

Hisham Matar - 2008

isbn 9789029082983 Meulenhoff
253 pagina's - vertaling
originele titel: In the Country of Men

In zijn meeslepende debuutroman Niemandsland vertelt Hisham Matar in schitterende taal het verhaal van Suleiman, een gevoelige Libische jongen. Tegen de achtergrond van de grillige dictatuur van Khadaffi vat het negenjarige jongetje een tedere liefde op voor zijn nog jeugdige moeder. Als zijn vader op reis is, mag hij bij haar in bed slapen en vertelt zij hem, aangeschoten door de drank, in geuren en kleuren over haar ongelukkige jeugd en haar afgedwongen huwelijk.
Wanneer Khadaffi's geheime politie een buurman arresteert besluit Suleimans vader, die in het geheim betrokken is bij het verzet, uit voorzorg onder te duiken. Suleiman, die de ernst van de situatie niet beseft, geeft de politie informatie die tot zijn vaders arrestatie leidt. De moeder zoekt nu nog vaker haar toevlucht tot de fles.
Ernstig mishandeld en als een gebroken man komt de vader ten slotte vrij. Hij zal niet lang meer leven. Suleiman ziet kans naar Egypte te ontkomen, waar hij zich ontheemd voelt. Hij mist zijn land, zijn familie en zijn jeugdliefde, die met zijn beste vriend trouwt. Jaren later zoekt zijn moeder hem in Egypte op. Suleimans liefde voor haar, zijn eerste echte liefde, laait weer op.

Niemandsland doet door zowel stijl als thematiek denken aan De vliegeraar van Khaled Hosseini: het is even beeldend verteld en even aangrijpend. Het boek geeft een onthullend beeld van het nooit eerder in een roman zo levensecht beschreven Libië onder de revolutionaire nieuwe orde van Khadaffi. Maar bovenal schetst het een even onvergetelijk als ontroerend portret van een jongen die opgroeit in een gezin dat verscheurd raakt door geheimen en verraad.
Hisham Matar (1975) werd geboren in New York, waar zijn vader diplomaat voor Libië was. Hij groeide op in Tripoli, Caïro en Parijs, en woont sinds 1988 in Londen, waar hij tot nu toe vooral bekendheid geniet als dichter en journalist. Niemandsland is zijn prozadebuut.


Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


25 november 2017
السبت 07 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks