ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

Mietjes en macho's: Allochtone jeugddelinquentie

Marie-Claire Foblets, Badra Djait en Katie Pieters (red.) - 2004

isbn 9033456753 Acco
319 pagina's - originele vertaling

Getuigenissen van autochtone en allochtone jongeren


In dit boek willen we een zo genuanceerd mogelijk beeld geven van hoe jongeren (15- tot 25-jarigen) delinquentie percipieren en op welke wijze die delinquentie aanwezig is in hun leefwereld. Ervaren zij ook onveiligheid? Waar situeren zich volgens hen de oorzaken van probleemsituaties die met jeugddelinquentie in verband zijn te brengen? Leggen zij uberhaupt de link tussen herkomst en probleemgedrag? Met behulp van semi-directieve vraaggesprekken is getracht de normbeleving van een aantal jongeren te achterhalen. De betrachting is geweest om bepaalde problematische gedragspatronen bij jongeren - allochtone en autochtone - te verklaren vanuit het gezichtsveld van de bevraagde jongeren zelf.
De uitvoerige en met zoveel mogelijk zorg genoteerde mondelinge getuigenissen zijn de vertaling van de individuele ervaringen van 46 jongeren. Die ervaringen hebben betrekking op drie grote thema's: de eigen leefwereld (achtergrond) van jongeren en hun visie(s) op de samenleving, onveiligheidsgevoelens en straatdelinquentie.
Het algemene beeld dat de verzamelde getuigenissen te zien geven is er een van jongeren die vooral te lijden hebben onder vooroordelen. Allochtone jongeren spreken van sterke negatieve vooroordelen, van discriminatie en racisme. Ze ervaren een schrijnend gebrek aan respect voor hen en voor hun groep, wat hun zelfwaardering aantast. Ze hebben ook de grootste moeite met de wijze waarop doorgaans over hen wordt gesproken of gerapporteerd: alleen problematische gedragingen krijgen de aandacht. Maar ook autochtone jongeren voelen zich onvoldoende gerespecteerd.


Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


14 december 2017
الخميس 26 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks