ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

De beschavingsmachine - Wij en de islam

Ico Maly - 2009

isbn 9789064452291 EPO
168 pagina's - originele vertaling

Een reportage op tv. Een islamoloog spreekt over jongeren en criminaliteit, zonder de woorden ‘allochtoon’, ‘migrant’ of ‘moslim’ in de mond te nemen. Alleen: zijn uitleg wordt gemonteerd op stereotiepe beelden: een vrouw met een hoofddoek, mannen in djellaba, een paar schoffies op straat. Voor de argeloze kijker is de boodschap duidelijk: allochtonen veroorzaken criminaliteit.

Op zo’n momenten veert Ico Maly verontwaardigd op uit zijn zetel. Wat er de laatste jaren niet allemaal gezegd en geschreven wordt over ‘de’ islam en ‘de’ moslims... Botsende beschavingen, burkini’s, halalvlees en jihad: kan u de extra bijlagen, boeken, films en series nog bijhouden? En hoe scherper en ongenuanceerder, hoe langer ze op het licht van de schijnwerpers kunnen rekenen.

Dat is geen toeval. Al die bijlagen, boeken en films zijn producten van een industrie die niets anders doet dan ‘kennis’ over ‘de’ islam verspreiden. Niet omdat ze zo geboeid is door de profeet Mohammed, wel omdat die industrie een politiek-ideologisch verhaal is. Omdat het heersende discours over ‘de’ islam zorgt voor de legitimering van een beschavingsindustrie, die op volle toeren draait in onder andere Afghanistan en Irak, maar ook bij ons in Vlaanderen. Hoezo, strijd tegen ‘de’ islam in naam van de Verlichting? Zonder olie in het Midden-Oosten had niemand het vandaag over ‘de’ islam. Warm u op voor een rondrit langs de wereld met een angry young man als gids.


Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


25 november 2017
السبت 07 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks