ma
di
wo
do
vr
za
zo
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Agenda

Vrijwilliger

Cultureel Goed. Over het (nieuwe) erfgoedregiem

Pascal Gielen en Rudi Laermans - 2005

isbn 9020962515 LannooCampus
244 pagina's - originele vertaling

De laatste jaren is de aandacht voor het roerende en immateriële culturele erfgoed in Vlaanderen sterk toegenomen. Dit gaf meteen ook een bijkomende impuls aan de al bestaande interesse voor monumentenzorg. Een latent neveneffect van het nieuwe beleid is de opkomst van meer bemiddelaars tussen het heden en het verleden. Dat resulteert in een serieuze toename van de geschiedenissen of historische gebeurtenissen die als relevant naar voren worden geschoven. Er weerklinkt zo onderhand zelfs een sterke polyfonie van stemmen die zich goeddeels van het officiële geschiedenis-wetenschappelijke discours hebben losgezongen.
Cultureel Goed staat stil bij de genese van het huidige erfgoedregiem vanuit zowel een internationaal als een Vlaams perspectief. Het boek probeert meer helderheid te brengen in het verschil tussen geschiedenis en erfgoed. Wat betekenen de veelgehoorde wachtwoorden zoals geschiedenis, herinneren, cultureel of collectief geheugen, ... in een moderne samenleving? En hoe worden ze soms in het erfgoedregiem ingezet?
Het recente erfgoedregiem staat ook niet los van bredere maatschappelijke ontwikkelingen, zoals globalisering, digitalisering, culturele 'omnivorisering' en de 'vererfgoeding' van de samenleving zelf. Hoe grijpen deze evoluties in op het erfgoedregiem? Hoe wordt daarbinnen vandaag het verleden ge(re)presenteerd en welke kijkrasters worden daarbij verondersteld? De opstellen in Cultureel Goed beantwoorden deze en aanverwante vragen, of proberen op zijn minst de inzet ervan te verhelderen.


Check onze blog manatalks.blogspot.comActiviteit in de kijker


01 02 2013 Zorg in tijden van efficiëntie - Levensbeschouwing in de zorg en hulpverlening

MANA vzw ism HiG, Ella, Motief, CIMIC, Provincie Vlaams-Brabant, ODiCE & CAW-CGG

Provinciehuis Vlaams-Brabant, 3000 Leuven


Manazine #6 | SPECIAL: Islamitisch cultureel religieus erfgoed


MANAzine - tijdschrift met debat en discussie op de snijlijn van maatschappij, cultuur & islam. | Islamitisch religieus en cultureel erfgoed

Share Share

Voeg je event toe aan onze agenda.Schrijf je in voor de nieuwsbrief!Schrijf je in als vrijwilliger.


11 december 2017
الاثنين 23 ربيع الأول 1439
Antwerpen    Brussel    Gent    Hasselt
Arabisch    Turks